Διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

2023-11-17

Η εγκυμοσύνη είναι μια φάση της ζωής της γυναίκας κατά την οποία απαιτείται μεγαλύτερη ενεργειακή απαίτηση λόγω της δημιουργίας νέων ιστών (τόσο της εγκύου όσο και του αγέννητου παιδιού).

Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.  

Η σωστή διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου και το βάρος γέννησής του. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει πολλά προβλήματα, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και ο πρόωρος τοκετός.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα είναι η υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τον τοκετό και την υγεία του μωρού.

Μια ισορροπημένη διατροφή και η μέτρια άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Μιλώντας με το γιατρό σας ή έναν διατροφολόγο, μπορείτε να σχεδιάσετε μια κατάλληλη διατροφή και τρόπο ζωής για μια ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη.

Ειδικότερα, παρέχουμε συμβουλές για το πώς να αυξήσετε την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα και πώς να αποφύγετε τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να προσέχετε τα ωμά ή μισομαγειρεμένα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι και αυγά, για να αποτρέψετε τη μόλυνση με βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και χημικών ουσιών, όπως φυτοφαρμάκων, που μπορούν να βλάψουν το έμβρυο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα μιας γυναίκας υφίσταται μια σειρά αλλαγών που απαιτούν αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για την υποστήριξη της ανάπτυξης και ανάπτυξης του εμβρύου.

Βοηθάμε επίσης στη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ναυτία και έμετος, καούρα, δυσκοιλιότητα και διαβήτης κύησης.

 Οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες διατροφικές ανάγκες. Γι' αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο, σίδηρος και φολικό οξύ. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού σας. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Καλές πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα προϊόντα, όπως ο χυμός πορτοκαλιού.

Ο σίδηρος είναι επίσης σημαντικός για τις έγκυες γυναίκες. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο μωρό και στην πρόληψη της αναιμίας. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 27 mg σιδήρου την ημέρα. Καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Το φολικό οξύ είναι ένα άλλο απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και βρίσκεται σε εμπλουτισμένα ψωμιά, δημητριακά και φυλλώδη χόρτα. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 600 mcg φυλλικού οξέος την ημέρα.

Η βιταμίνη D είναι επίσης σημαντική για τις έγκυες γυναίκες. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και βρίσκεται στο εμπλουτισμένο γάλα, το ψάρι και τον κρόκο του αυγού. Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν 600 IU βιταμίνης D την ημέρα.

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες οι γιαγιάδες μας συμβούλευαν όσες ήταν έγκυες να τρώνε για 2 , αλλά αυτή η δήλωση είναι λάθος .

Είναι απαραίτητο να παίρνετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , αλλά αυτό σχετίζεται αυστηρά με το βάρος πριν την εγκυμοσύνη , δηλαδή το βάρος που είχε η γυναίκα πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης. Με απλά λόγια, εάν μια γυναίκα ήταν λιποβαρής πριν την εγκυμοσύνη, είναι φυσιολογικό και σωστό να πάρει περισσότερα (σε κιλά) σε σύγκριση με μια γυναίκα που ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαιτείται μεγαλύτερη απαίτηση σε πρωτεΐνη , η οποία είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της σύνθεσης των μητρικών και εμβρυϊκών ιστών.

Πoιούς κανόνες πρέπει να τηρούμε:

  • Κρέας : το πολύ 3 φορές την εβδομάδα . Περιορίστε το κόκκινο κρέας σε 1 φορά την εβδομάδα, προτιμώντας το λευκό κρέας. Προσοχή όχι ωμών ή μισοψημένων κρεάτων
  • Ψάρια : 2 φορές την εβδομάδα , προτιμώντας μικρά ψάρια, ψάρια πλούσια σε καλά λιπαρά ( ωμέγα 3) και αποφεύγοντας δίθυρα π.χ. μύδια κ.λπ. αλλά είναι σημαντικό να δίνουν προσοχή στους ρύπους που υπάρχουν σε αυτό (όπως ο μεθυλυδράργυρος ή η διοξίνη)
  • Αυγά : 1-2 φορές την εβδομάδα .
  • Τυριά : Γιαούρτι και παστεριωμένο γάλα μπορούν να ληφθούν κάθε μέρα .Προσοχή στα τυριά που λαμβάνεται από μη παστεριωμένο γάλα
  • Όσπρια ή λαδερά :3 φορές την εβδομάδα .
  • Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων εποχής είναι η βάση για μια υγιεινή και σωστή διατροφή . Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται προσεκτικά
  • Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 45-60% της ημερήσιας ανάγκης , ευνοώντας τους σύνθετους όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, δημητριακά και περιορίζοντας την κατανάλωση απλών σακχάρων, γλυκών ή ζαχαρούχα ποτά.
  • Ήπιες δραστηριότητες όπως περπάτημα, κολύμπι, διατάσεις και προπαρασκευαστικές ασκήσεις για τον τοκετό όταν αυτό επιτρέπεται.

Είναι επίσης σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Η επαρκής πρόσληψη νερού βοηθά στην υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού σας και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο και να υποστηρίξετε το μωρό σας που μεγαλώνει. 

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε