Καρπούζι ο Άρχοντας του Καλοκαιρού

Το καρπούζι είναι συνήθως ένα από τα αγαπημένα του καλοκαιριού. Το καρπούζι είναι γεμάτο με νερό και θρεπτικά συστατικά, περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό.
Επιπλέον, είναι μια καλή διατροφική πηγή κιτρουλίνης και λυκοπενίου, δύο ισχυρών φυτικών ενώσεων.
Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία
Ένα φλιτζάνι καρπούζι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έχει μόνο 48 θερμίδες και είναι γεμάτο με τις ακόλουθες βιταμίνες, καθώς και πολλές άλλες:
- βιταμίνη Α , η οποία είναι απαραίτητη για την υγιή όραση
- βιταμίνη Β-1 , η οποία βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια
- βιταμίνη Β-6 , την οποία χρειάζεται το σώμα σας για να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια (RBCs)
- βιταμίνη C , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών
Το καρπούζι είναι επίσης καλή πηγή λυκοπενίου . Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει μια σειρά από οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις , καρκίνο και άλλες παθήσεις.
Το καρπούζι περιέχει επίσης περισσότερη κιτρουλίνη από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Το αμινοξύ κιτρουλίνη είναι πιο αξιοσημείωτο για το ρόλο του στην αγγειοδιαστολή και στη σωστή ροή του αίματος. Η κιτρουλίνη πήρε το όνομά της από τον λατινικό όρο για το καρπούζι, Citrullus lanatus.

Στοιχεία για τη διατροφή
Το καρπούζι αποτελείται κυρίως από νερό (91%) και υδατάνθρακες (7,5%). Δεν παρέχει σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη ή λίπος και είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες.
Τα θρεπτικά συστατικά σε 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ωμό καρπούζι είναι :
- Θερμίδες: 30
- Νερό: 91%
- Πρωτεΐνη: 0,6 γρ
- Υδατάνθρακες: 7,6 γραμμάρια
- Ζάχαρα: 6,2 γρ
- Φυτικές ίνες: 0,4 γρ
- Λίπος: 0,2 γρ
Υδατάνθρακες
Το καρπούζι περιέχει 12 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια).
Οι υδατάνθρακες είναι κυρίως απλά σάκχαρα, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη και η σακχαρόζη. Το καρπούζι παρέχει επίσης μια μικρή ποσότητα φυτικών ινών.
Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) - ένα μέτρο του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα - των καρπουζιών κυμαίνεται από 72-80, που είναι υψηλό.

Ίνες
Το καρπούζι είναι μια φτωχή πηγή φυτικών ινών , παρέχοντας μόνο 0,4 γραμμάρια ανά 2/3 φλιτζάνι (100 γραμμάρια).
Ωστόσο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, θεωρείται υψηλό σε FODMAPs ή ζυμώσιμους υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας .
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε άτομα που δεν μπορούν να την αφομοιώσουν πλήρως, όπως αυτά με δυσαπορρόφηση φρουκτόζης .
Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Το καρπούζι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και μια αξιοπρεπής πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων.
- Βιταμίνη C. Αυτό το αντιοξειδωτικό είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (.
- Κάλιο. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς .
- Χαλκός. Αυτό το μέταλλο είναι πιο άφθονο στα φυτικά τρόφιμα και συχνά λείπει από τη δυτική διατροφή .
- Βιταμίνη Β5. Γνωστή και ως παντοθενικό οξύ, αυτή η βιταμίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα σε κάποιο βαθμό.
- Βιταμίνη Α. Το καρπούζι περιέχει βήτα καροτίνη, την οποία το σώμα σας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α .

Κιτρουλίνη
Το καρπούζι είναι η πιο πλούσια γνωστή διατροφική πηγή του αμινοξέος κιτρουλίνη. Η μεγαλύτερη ποσότητα βρίσκεται στο λευκό φλοιό που περιβάλλει τη σάρκα .
Στο σώμα σας, η κιτρουλίνη μετατρέπεται στο απαραίτητο αμινοξύ αργινίνη.
Τόσο η κιτρουλίνη όσο και η αργινίνη παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης διαστέλλοντας και χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας..
Η αργινίνη είναι επίσης σημαντική για πολλά όργανα - όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα - και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την επούλωση των πληγών.
Μελέτες σημειώνουν ότι ο χυμός καρπουζιού είναι μια καλή πηγή κιτρουλίνης και μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα κιτρουλίνης και αργινίνης στο αίμα .
Αν και το καρπούζι είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές κιτρουλίνης, θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 15 φλιτζάνια (2,3 κιλά) ταυτόχρονα για να καλύψετε την Ημερήσια Πρόσληψη Αναφοράς (RDI) για αργινίνη .
Λυκοπένιο
Το καρπούζι είναι η πιο γνωστή φρέσκια πηγή λυκοπενίου , ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού που ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα του .
Στην πραγματικότητα, το φρέσκο καρπούζι είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου από τις ντομάτες .
Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι ο φρέσκος χυμός καρπουζιού είναι αποτελεσματικός στην αύξηση των επιπέδων του λυκοπενίου και της β-καροτίνης στο αίμα .
Το σώμα σας χρησιμοποιεί λυκοπένιο σε κάποιο βαθμό για να σχηματίσει βήτα καροτίνη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.
Δυσμενείς επιδράσεις
Το καρπούζι είναι καλά ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους.
Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις ή πεπτικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα.
Αλλεργία
Η αλλεργία στο καρπούζι είναι σπάνια και συνήθως σχετίζεται με το στοματικό-αλλεργικό σύνδρομο σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη .
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στο στόμα και στο λαιμό, καθώς και πρήξιμο των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού και των αυτιών .
FODMAPs
Το καρπούζι περιέχει σχετικά υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, ένα είδος FODMAP που μερικοί άνθρωποι δεν χωνεύουν πλήρως.
Τα FODMAPs όπως η φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα , αέρια, κράμπες στο στομάχι, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στα FODMAP, όπως αυτά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποφεύγουν τα καρπούζια.

Εάν έχετε διαβήτη , γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να προσέχετε τι τρώτε και να παρακολουθείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας .
Το καρπούζι περιέχει φυσικά σάκχαρα. Ανάλογα με τη συνολική διατροφή σας και την ποσότητα του καρπουζιού που καταναλώνετε, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.