Κάστανα: Οφέλη για την υγεία μας

2019-11-04

Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους, είναι εφάμιλλη της πρωτεΐνης του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.

Τα κάστανα, σε αντίθεση με άλλα καρύδια και σπόρους, είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και λίπη. Παρόλα αυτά, είναι πλούσιες πηγές ορυκτών, βιταμινών και φυτοθρεπτικών ουσιών που ωφελούν πάρα πολύ την υγεία. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κάστανων είναι ότι συνιστούν κατά κύριο λόγο άμυλο (υδατάνθρακες) σε αντίθεση με άλλα είδη δένδρων και καρύδια που είναι μάλλον υψηλά σε θερμίδες, πρωτεΐνες και λίπη. Η σύνθεση διατροφής καστανιάς είναι συνεπώς συγκρίσιμη με εκείνη άλλων βασικών τροφίμων αμύλου, όπως η γλυκοπατάτα , το γλυκό καλαμπόκι, οι πατάτες , το ελαιόλαδο . Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι καλές πηγές ορυκτών, βιταμινών και ορισμένων πρωτεϊνών καλής ποιότητας από τα δημητριακά και τους κονδύλους.

Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών . παρέχουν 8.1 g (περίπου 21% της RDI) ανά 100 g. Η δίαιτα ινών βοηθάει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα περιορίζοντας την υπερβολική απορρόφηση χοληστερόλης στα έντερα.


Τα κάστανα ξεχωρίζουν από άλλα βρώσιμα καρύδια για το χαρακτηριστικό προφίλ διατροφής τους. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη-C . Τα 100 καρύδια παρέχουν 43 mg βιταμίνης-C (72% DRI). Η βιταμίνη-C απαιτείται για το σχηματισμό μήτρας στα δόντια, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία. Όντας ισχυρό αντιοξειδωτικό, προσφέρει προστασία από βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Και πάλι, τα κάστανα είναι πλούσια σε φολικό παρόμοια με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο αλλά μοναδικό χαρακτηριστικό για τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. 100 g ξηροί καρποί παρέχουν 62 μg φολικών (ή 15,5%). Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση του DNA. Η επαρκής κατανάλωση τροφής πλούσιας σε φολικό  κατά τη διάρκεια της περιόδους σύλληψης βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο νεογέννητο.

Όπως και τα  καρύδια, είναι πάρα πολύ πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων όπως ελαϊκό οξύ (18: 1) και παλμιτολεϊκά οξέα (16: 1). Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά (MUFs) στη διατροφή βοηθούν στη μείωση της ολικής και της LDL (κακής χοληστερόλης) και αυξάνουν τα επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) στο αίμα. Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, MUFs, ωμέγα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ λιπιδίων στο αίμα.


Τα κάστανα είναι μια εξαιρετική πηγή ορυκτών όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, εκτός από την παροχή πολύ καλής ποσότητας καλίου (518 mg / 100 g). Το κάλιο μετράει την υπερτασική δράση του νατρίου, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της μικροκυτταρικής αναιμίας . Το μαγνήσιο και ο φώσφορος είναι απαραίτητα συστατικά του μεταβολισμού των οστών.

Περαιτέρω, είναι επίσης πλούσιοι σε πολλές σημαντικές ομάδες β-συμπλέγματος βιταμινών. 100 γραμμάρια ξηρών καρπών παρέχουν 11% νιασίνη, 29% πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6), 100% θειαμίνη και 12% ριβοφλαβίνη.

Τα κάστανα, όπως τα φουντούκια και τα αμύγδαλα, κ.λπ., είναι προϊόντα χωρίς γλουτένη. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα συστατικά στην παρασκευή τυποποιημένων τροφίμων χωρίς γλουτένη που προορίζονται για χρήση σε ευαίσθητους σε γλουτένη, αλλεργία σε σίτο και σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.


Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε