Πεπόνι οφέλη για την υγεία μας

Αν αναρωτιέστε αν τα πεπόνια είναι πολύ γλυκά για να σας κάνουν καλό, θα χαρείτε να μάθετε ότι αυτά τα πεπόνια (γνωστά και ως "μοσχοπεπόνια") παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά και περιέχει επίσης μεγάλο όγκο νερού (περίπου 90%). Η κατανάλωση πεπονιού είναι ένας καλός τρόπος για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας σε υγρά, ενώ παράλληλα ενισχύετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
Τα πεπόνια παρέχουν φυτικές ίνες και αρκετά απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και του καλίου, καθιστώντας τα μια θρεπτική προσθήκη σε σχεδόν οποιοδήποτε διατροφικό πρότυπο.
Ένα φλιτζάνι πεπόνι (177 g) παρέχει 64 θερμίδες, 1 g πρωτεΐνης, 16 g υδατάνθρακες και 0,3 g λίπους. Τα πεπόνια είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλίου. Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται από το USDA.
- Θερμίδες : 64
- Λίπος : 0,3 γρ
- Νάτριο : 32 mg
- Υδατάνθρακες : 16 γρ
- Φυτικές ίνες : 1,4 γρ
- Ζάχαρα : 14 γρ
- Πρωτεΐνη : 1 γρ
- Βιταμίνη C : 31,9 mg
- Κάλιο : 404 mg

Το πεπόνι παρέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να είναι χρήσιμο για τη διαχείριση ή την πρόληψη ορισμένων παθήσεων υγείας.
Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα
Το πεπόνι είναι μια φανταστική διατροφική επιλογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επειδή παρέχει άφθονο φυλλικό οξύ, ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που μειώνει τον κίνδυνο δισχιδούς ράχης και ανεγκεφαλίας (ελαττώματα του νευρικού σωλήνα).
Βοηθά στην πρόληψη της αφυδάτωσης
Μια μερίδα 1 φλιτζανιού (177 γραμμάρια) πεπόνι περιέχει 159 γραμμάρια νερό. Το νερό αντιστοιχεί σχεδόν στο 90% του πεπονιού κατά βάρος. Εκτός από τα υγρά που πίνετε, το νερό στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε συμβάλλει στη συνολική κατάσταση ενυδάτωσης σας.
Δεδομένου ότι το πεπόνι είναι στην εποχή του τους θερμότερους μήνες, είναι η τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση για την προώθηση της καλής ενυδάτωσης.
Προωθεί την υγεία της καρδιάς
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο φρούτων όπως το πεπόνι βοηθούν στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, το πεπόνι είναι πηγή φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, βασικό δείκτη φλεγμονής. Ως αποτέλεσμα, η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Προστατεύει την όραση
Οι επιπτώσεις της γήρανσης και της έκθεσης στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Αυτή η προοδευτική βλάβη στους ευαίσθητους ιστούς των ματιών προκαλεί απώλεια όρασης με την πάροδο του χρόνου.Τα καροτενοειδή λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, που περιέχει το πεπόνι είναι ισχυροί αμυντικοί κατά της απώλειας όρασης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την όραση και μειώνουν τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής βλάβης.
Προωθεί την επανόρθωση του δέρματος
Η βιταμίνη C στα πεπόνια υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, μιας κύριας δομικής πρωτεΐνης που απαιτείται για την επισκευή του ιστού του δέρματος. Ένα φλιτζάνι πεπόνι παρέχει 32 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, που είναι το 36% της ημερήσιας τιμής που ορίζεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα πεπόνια είναι ένα υγιεινό υποκατάστατο για το επιδόρπιο. Επειδή τα πεπόνια έχουν τόσο υψηλό ποσοστό νερού, το μαγείρεμά τους καταστρέφει την υφή τους. Το πεπόνι σερβίρεται καλύτερα ωμό, κομμένο σε κύβους, κομμένο σε φέτες πεπόνι.
Μπορεί να ριχτεί σε μια φρουτοσαλάτα, να αναμειχθεί σε smoothies ή να συνδυαστεί με γιαούρτι ή τυρί φέτα ή τυρί κότατζ. Δοκιμάστε να κόψετε σε φέτες πεπόνι και να το τυλίξετε σε προσούτο για να το σερβίρετε ως ορεκτικό.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε χυμό πεπονιού , ο οποίος παρέχει μια συμπυκνωμένη πηγή βιταμινών και μετάλλων στο πεπόνι. Ωστόσο, οι αποχυμωτές συχνά αφαιρούν τις ίνες που είναι μειονέκτημα. Εάν φτιάχνετε χυμό πεπονιού στο σπίτι, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ αντί για αποχυμωτή, ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε τις φυτικές ίνες.