Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

2023-12-08

Γνωρίζοντας τι να τρώτε όταν έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου(ΣΕΕ) είναι πρόκληση. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να είναι ίδιοι, δεν υπάρχει σύσταση δίαιτας (ΣΕΕ) που να ταιριάζει σε όλους.

Ακόμη και σε κάθε άτομο, ο εντοπισμός και η αποφυγή των τροφίμων που προκαλούν συμπτώματα ΣΕΕ θα είναι διαφορετική για τον καθένα. Άλλοτε εμφανίζουν συμπτώματα ΣΕΕ με διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή και τον δύο. Μερικοί μπορεί να απαιτούν προσαρμογή για να διασφαλιστεί η συνεχής ανακούφιση για να διατηρήσετε τα συμπτώματά σας ΣΕΕ υπό έλεγχο.

Μια προσέγγιση δύο σταδίων θα σας βοηθήσει να βρείτε το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής.

  1. Κάντε τα γεύματά σας κανονικά , ενώ μειώνετε τις αδιάλυτες ίνες, το αλκοόλ, την καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα και το λίπος. Φροντίστε να κάνετε τακτική άσκηση και να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση .
  2. Εάν αυτές οι παρεμβάσεις δεν προσφέρουν ανακούφιση, το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμάσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP ή χωρίς γλουτένη. Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί υπό την καθοδήγηση ενός ειδικευμένου διαιτολόγου                                                                                               

Το FODMAP (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Τείνουν να ζυμώνουν και να αυξάνουν τον όγκο υγρών και αερίων στο λεπτό και στο παχύ έντερο.

Η υπερβολική κατανάλωση FODMAPs μπορεί να οδηγήσει σε μετεωρισμό , φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. 2 Δεδομένου ότι αυτά είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα του IBS, είναι λογικό ότι η εξάλειψη των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP θα βοηθούσε στην πρόληψη ή την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων. Η δίαιτα μπορεί να είναι προκλητική, καθώς πολλά κοινά τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε