Θηλασμός και διατροφή
Η ποιότητα και η σύνθεσή του μητρικού γάλακτος επηρεάζονται από τη διατροφή και τη διατροφική κατάσταση της γυναίκας . Ο θηλασμός συνεπάγεται αύξηση των διατροφικών αναγκών της μητέρας και ως εκ τούτου η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες.

Οι θερμιδικές απαιτήσεις για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του θηλασμού σχετίζονται με την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος και την ποσότητα των θερμιδικών αποθεμάτων που συσσωρεύονται με τη μορφή λιπώδους ιστού. Μια επιπλέον ποσότητα ενέργειας μέσω της διατροφής της μεταξύ 400 και 500 θερμίδων την ημέρα, μέχρι τον έκτο μήνα. Ωστόσο, οι μητρικές ανάγκες πρέπει να αξιολογούνται με εξατομικευμένο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες, καθώς και την αύξηση βάρους στο τέλος της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά την πρόσληψη σε υδατάνθρακες, η κατανάλωση 10-200 g υδατανθράκων την ημέρα φαίνεται επαρκής.
Για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη , συνιστάται πλεόνασμα 15 g/ημέρα πρωτεΐνης καθ' όλη την περίοδο του θηλασμού.
Η ποσότητα και η ποιότητα των λιπαρών οξέων που περιέχονται στο μητρικό γάλα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή της μητέρας, καθώς πρέπει να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βασικών λιπαρών οξέων, τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των δομών του αμφιβληστροειδούς του νεογέννητου.
Το διατροφικό μοντέλο που είναι κατάλληλο για όλα σχεδόν τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι παρόμοιο με αυτό που συνιστάται για την έγκυο, με ορισμένες παραλλαγές που αφορούν μεγαλύτερη ζήτηση σε ασβέστιο, ιώδιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες της ομάδας Β, βιταμίνη C.

Οι νέες μητέρες χρειάζονται, τόσο κατά το πρώτο όσο και στο δεύτερο εξάμηνο του θηλασμού , αύξηση της ποσότητας πρωτεΐνης . Οι χορτοφάγοι ή οι βίγκαν γυναίκες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή .
Η ενυδάτωση είναι θεμελιώδους σημασίας , απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σωστή ισορροπία νερού στη μητέρα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η αύξηση της πρόσληψης υγρών δεν αυξάνει τον όγκο του παραγόμενου γάλακτος και ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική συνάφεια που να αποδεικνύει ότι ορισμένα αφεψήματα από βότανα ευνοούν την αύξηση της παραγωγής γάλακτος.
Πρέπει να προσέχουμε πολύ την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης γιατί είναι και οι δύο ουσίες που περνούν στο γάλα. Η περίσσεια καφεΐνης προκαλεί ευερεθιστότητα και αϋπνία στα βρέφη.